TOOLS | 5S METHODE

5S

Waarom zou je de 5S-methode willen toepassen?

3 woorden:
Chaos.
Risico.
Tijdverlies.

Stel je staat met een kloppende ader op je voorhoofd op je werkplek, op zoek naar dat ene specifieke item.

De opslagruimte staat vol.
Alles staat door elkaar.
Alle spullen staan willekeurig verspreid in de ruimte en dat ene item dat je echt nodig hebt... Tja, wie heeft dat het laatst gebruikt?

Time is ticking…
Je werk staat stil….
Je ergert je groen en geel…
Dit kost je dagelijks kostbare tijd én energie….

Dit kan anders! 😃



Op de werkvloer begint men 5S vaak met een 5S-dag, een ‘grote schoonmaakdag’ waarop eens grondig door de zooi heen geploeterd wordt: Wat mag blijven en wat mag weg?

Het doel: Wanneer je onderscheid maakt tussen wat écht nodig is en wat niet, verspil je geen tijd aan het doorzoeken van stapels spullen en documenten die je al een eeuwigheid niet hebt gebruikt.

Denk aan gereedschap, instrumenten, apparatuur, verbruiksartikelen, papieren, dossiers, afval, etc.

Denk in een digitale omgeving aan verouderde informatie in oude mappen, op je desktop, intranet, Sharepoint, Teams en in de cloud. Vergeet ook oude versies niet van afgeronde projecten, die je echt nóóit meer gaat gebruiken…. 😉

✨ 𝗦𝗛𝗜𝗡𝗘 ✨

En we gaan door... :)

De derde S van 5S is van Shine, oftewel Schoonmaken (jammer, klinkt wat minder sexy in het Nederlands ;)

Denk aan het altijd steriele tandartssetje bij jouw tandarts of aan een operatiekamer. Of om het dichter bij huis te houden ook aan de keuken van jouw favo restaurant of de gepouleerde glazen in jouw favoriete cocktailbar. Hoe schoner des te beter, niet? 🍸✨

Shine is niet 'simpel schoonmaken', maar een proactieve preventieve strategie die direct bijdraagt aan een veilige betrouwbare werkplek.

De impact van Shine binnen 5S is cruciaal, vooral in technische omgevingen zoals laboratoria en werkplaatsen 🔬 In deze specifieke werkomgevingen gaat Shine verder dan alleen esthetiek, het:

• Voorkomt contaminatie in laboratoria.
• Garandeert betrouwbaarheid van testresultaten.
• Vermindert risico op ongevallen door gemorste vloeistoffen.
• Voorkomt beschadiging van kostbare apparatuur.
• Zorgt voor directe zichtbaarheid van lekkages of defecten.

𝗗𝗶𝘁 𝗱𝗼𝗲 𝗷𝗲 𝗯𝗶𝗷𝘃𝗼𝗼𝗿𝗯𝗲𝗲𝗹𝗱 𝗱𝗼𝗼𝗿:

• Directe reiniging na gebruik van meetinstrumenten.
• Dagelijkse controle van werkoppervlakken en apparatuur.
• Systematisch onderhoud van machines en gereedschappen.
• Preventieve controle op slijtage en vervuiling.

𝗛𝗲𝘁 𝗿𝗲𝘀𝘂𝗹𝘁𝗮𝗮𝘁?

• Verhoogde betrouwbaarheid van analyses.
• Verbeterde veiligheid voor laboranten en technici.
• Snellere detectie van afwijkingen in processen.
• Verlengde levensduur van kostbare apparatuur.

Want laten we eerlijk zijn: In een omgeving waar precisie en veiligheid voorop staan, is een proactieve 'Shine'-strategie geen luxe, maar pure noodzaak.

Hoe borg jij Shine in jouw technische werkomgeving?

Met 5S maak je van je werkplek een veilige en overzichtelijke ruimte:
☞ Scheiden (weg met oude en onnodige spullen!)
☞ Schikken (een plek voor alles en alles op een vaste plek)
☞ Schoonmaken (nodig voor zuivere betrouwbare resultaten)
☞ Standaardiseren (een vaste werkwijze voor iedereen)
☞ Standhouden (elke dag bijhouden)

Wat levert het jou op, wanneer je 5S in je werk toepast?


✨ Verhoogde veiligheid op de werkplek
✨ Betrouwbare resultaten
✨ Direct vinden wat je zoekt
✨ Hogere productiviteit
✨ Minder fouten

Want een overzichtelijke werkplek betekent simpelweg betere resultaten!

5S kan je productiviteit significant verhogen en je doorlooptijd verlagen.

Think about it…

🎥: Creative Safety Supply

Het resultaat?

✨ Je hebt overzicht in de spullen op je werkplek.
✨ Je vindt direct wat je zoekt.
✨ Je werkt een stuk efficiënter.
✨ Je ervaart meer flow in je werk en dus meer werkplezier.

Onderstaande eenvoudige beslisboom kan je helpen: Vraag jezelf bij alle spullen/documenten die je aanraakt: Hebben we het nodig?

☞ Gebruik je het? Bewaar het op je werkplek.
☞ Gebruik je het al lange tijd niet? Geef het een rode sticker 🔴 en gooi/geef het weg (recycle wat gerecycled kan worden)

☞ Twijfel je? Sla het item tijdelijk op in een gezamenlijke ruimte met een blauwe sticker 🔵
☞ Gebruik je het alsnog? Dan verwijder je de sticker en bewaar het op je werkplek.
☞ Gebruik je het item na 30 dagen nog steeds niet? Weg ermee!

P.s. Dit systeem werkt ook perfect thuis met je kinderen! Ik houd hierbij de regel aan: 2 jaar niet gebruikt = weg ermee!

Bij twijfel: Niet weggooien. Over een jaar nog eens proberen ;) 🧸🤿🛼🥁🪁➞🗑️➞😅


𝗘𝗲𝗻 𝗽𝗹𝗲𝗸 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗮𝗹𝗹𝗲𝘀 𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗮𝗹𝗹𝗲𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝘃𝗮𝘀𝘁𝗲 𝗽𝗹𝗲𝗸.

Dat is de kern van schikken. Door te schikken zorg je ervoor dat je, wanneer je ergens naar grijpt, dat je dan ook meteen het juiste grijpt 💉⛏️🔨🦷😬 Daarnaast zie je ook meteen wat er ontbreekt.

Het idee is simpel: Alles heeft een vaste plek. Dit gaat verder dan alleen spullen scheiden. Het betekent dat je precies weet wat je binnen handbereik nodig hebt en dat dit alles een vaste plek heeft.

Schikken draait om automatisme, dat vertrouwde gevoel dat iets altijd op een bepaalde plek ligt. Maar het draait ook om afspraken met elkaar dat alles weer op zijn vaste plek belandt.

Neem mijn huishouden met mijn kind als voorbeeld: Als mijn kind iets niet kan vinden, is dat vaak omdat het niet op de vaste plek is teruggelegd. Zo leert mijn kind snel wat routines en verantwoordelijkheid zijn.

Zo heeft ook op de werkplek alles een vaste plek. Dit zorgt ervoor dat je nooit hoeft te zoeken en gefrustreerd te raken, maar lekker in flow kunt werken met het vertrouwen dat alles wat je nodig hebt er ook gewoon is ❤️

N.B. Dit geldt ook voor digitale zaken: Een strakke mappenstructuur en een vaste projectstructuur zorgen ervoor dat iedereen altijd alles kan vinden en dat hij/zij het ook nog eens kan begrijpen.

Kun jij iets bedenken bij jou op de werkvloer waar 𝘀𝗰𝗵𝗶𝗸𝗸𝗲𝗻 goed van pas zou komen?

Wat is dat toch met die 5S en wat heb jij eraan?

Het scheppen van orde in chaos begint met het scheiden en schikken van wat je hebt; verbindingen leggen en te kijken naar wat er ontbreekt.

Als eenvoudig voorbeeld, naar aanleiding van mijn vorige tandartspost: Stel je zoekt in een fysieke werkomgeving naar dat ene bepaalde schroevendraaiertje, maar alle gereedschap ligt door elkaar in die grote gereedschapskist...

Hoe fijn is het als alle schroevendraaiers netjes op maat in een la liggen en de tangen bij de tangen?

Dit principe heb ik ook toegepast op informatie als ik begin aan een groot ingewikkeld project, zoals in de afbeelding hieronder bij de transitie naar een nieuw digitaal systeem met behoorlijk wat ‘missing values’.

Ik ben door duizenden ontbrekende data heen geploeterd om het probleem op te kunnen lossen… De tweede afbeelding geeft weer hoe ik me tijdens dit gepuzzel voelde 😵‍💫😉

Door eerst de informatie te scheiden en daarna te schikken, kom je sneller tot de kern en spot je fouten of 'missing data' direct. Zo los je problemen sneller op.

New collection.

It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more. Or maybe you have a creative project to share with the world. Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

MEEST GEBRUIKTE HULPMIDDELEN

  • Het begint allemaal met persoonlijke effectiviteit. Als de visie en de langetermijndoelen van de organisatie voor de medewerkers helder zijn, kunnen zij hun persoonlijke doelen en teamdoelen op basis daarvan bepalen.

    Alleen wanneer medewerkers exact weten en begrijpen wat er van hen verwacht wordt, zijn ze bij machte daarnaar handelen. Doelgericht werken kan dus alleen wanneer de doelen helder zijn. Ook ben je dan als team in staat op dagelijkse basis bij te sturen om op koers te blijven.

  • Een kaart is de weergave van de werkelijkheid en elke kaart heeft een specifiek doel: als ik in een onbekende stad ben, moet ik de naam van de straten kunnen lezen, als ik op zee ben, de diepte van de zeebodem en de stromingen. Op dezelfde manier hebben we in de organisatie te maken verschillende soorten mapping die beginnen bij de macrostappen tot de definitie van elke afzonderlijke overdracht.

  • Problemen oplossen is geen talent, het is een vaardigheid die je leert en traint. Elke dag. Het aanleren van een raamwerk dat verticaal en horizontaal binnen de organisatie wordt gebruikt, opent de deur naar het vermogen om in teams te werken, om discussies te baseren op gegevens en niet op meningen, en om elke dag verantwoordelijkheid te nemen voor het verbeteren van het eigen werk.

  • Het doel van visueel management is het ontwikkelen van visueel denken als methodologie voor voortdurende verbetering. De gebruikte methoden en hulpmiddelen maken het mogelijk om informatie snel te delen en onderbrekingen, defecten en onverantwoordelijkheid van mensen te verminderen.

  • Interveniëren is het doelbewust acteren, bijsturen of ingrijpen door een professional in een situatie waarvan hij voordien geen deel uitmaakte, met als doel om een bepaalde zaak te verbeteren.

    Vaak helpt het om een externe te betrekken in de problematiek vanwege haar objectiviteit en frisse blik. Dit kan de praktische kant betreffen alsook de dynamiek binnen de groep, dan spreken we over teamcoaching in de onderstroom.

Boek een vrijblijvend strategiegesprek

En nu is het aan jou!

Ik ben benieuwd naar waar je nu staat met je team en welke doorbraak je wilt maken. We bespreken jouw situatie en ik geef je direct een aantal concrete tips.

Ik kijk er naar uit!

“Ik ken Sandy als een intelligente verandermanager die geen enkele uitdaging schuwt. Een probleem is voor haar geen onoverkomenlijk probleem maar een uitdaging en is altijd oplosbaar. En uiteraard zal ze haar best doen om dat te bewijzen. Ze is snel, accuraat en doortastend en zoekt naar de vraag achter de vraag.”

Gerald Stap
Informatiemanager
Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie
Hogeschool van Amsterdam